Kan man räkna med att en renovering höjer värdet på bostaden lika mycket som renoveringen kostade?
Nej, det är inget du automatiskt kan räkna med. Ibland höjs värdet lika mycket som renoveringskostnaderna, ibland mer och ibland mindre. Om du till exempel använder dig av väldigt dyra och exklusiva material när du renoverar badrummet så kanske värdeökningen för bostaden ändå inte skiljer sig så mycket från ett nyrenoverat badrum i mellanklassen. Sedan kan du förstås ha tur och vid en eventuell försäljning hitta en köpare som är beredd att betala dyrt för det lyxiga badrummet. Du kan kontakta en mäklare för att få hjälp med en uppskattning om vilken värdeökning renoveringen kan tänkas ge.

Vad ska man tänka på när man anlitar hantverkare?
Det är viktigt att du tar reda på att hantverkaren är seriös och pålitlig. Vänd dig till Skatteverket för att kontrollera att företaget har F-skattesedel och att det inte finns några stora skulder. Skulder kan även kontrolleras hos Kronofogden. Se efter om företaget finns med på ”Svarta listan”, som är en lista som presenteras av Råd & Rön på företag som struntar i Allmänna reklamationsnämndens beslut.

Be att få se intyg på eventuella behörigheter och certifieringar som krävs för arbetet, samt kontrollera att det finns en ansvarsförsäkring. Begär referenser för att få tala med tidigare kunder och ställ så många frågor du kan komma på. Blev de nöjda med arbetet? Hur fungerade samarbetet? Höll hantverkaren tidsplanen? Stämde det överenskomna priset? Du kan också leta på nätet efter omdömen om företaget.

Vilket prisalternativ bör man välja för hantverkare: fast, uppskattat eller per timme?
Det beror på vad du trivs bäst med. En del vill ha ett fast pris, andra föredrar att räkna timmarna för att eventuellt komma undan lite billigare. Du kan kombinera timpris med ett takpris på hur mycket det som mest får kosta. Uppskattat pris får i regel inte överskridas med mer än 15 %. Tänk på att även fast pris kan överskridas om det uppstår oförutsedda händelser.